PSTVTY Mindful Wandelcoach Arnhem

Geschreven door Wendy

Mindful Wandelcoach | Eigenaar PSTVTY Mindful Wandelcoaching

10 maart 2021

Als … Dan …

Als ik die promotie krijg, dan heb ik ‘t gemaakt.
Als ik mijn droombaan heb gevonden, dan ben ik gelukkig.
Als ik 5 kilo af val, dan ben ik echt blij met mezelf.
Als ik mijn droompartner heb, dan ben ik compleet.
Als ik mijn baan op zeg, dan heb ik rust.  
Als ik in mijn droomhuis woon, dan ben ik gelukkig.
Als ik nieuwe kleding koop, dan ben ik leuk.

De ‘als-dan zinnen’. Zijn ze herkenbaar? Betrap jij jezelf er weleens op dat je een ‘als-dan zin’ gebruikt? Misschien zelfs wel meer dan je lief is?

Leven in de toekomst

Ik herken ze als geen ander. Altijd leefde ik in de toekomst. Want dat is wat je doet, in de toekomst leven. Je hebt een sterk verlangen naar iets wat je nu niet hebt of wat je nu niet doet en wat je wel graag zou willen (doen). Dat is prima, daar is niets mis mee. Maar waar het ‘mis’ gaat is dat je jezelf voorneemt dat als je daar dan bent, dat het je een bepaalt gevoel gaat geven. Maar dat gevoel is tijdelijk (of het komt niet eens!). In een split second bedenk je weer iets nieuws voor jezelf om daar wederom de voldoening uit te kunnen halen. Om keer op keer dat fijne gevoel te creëren voor de toekomst.

Wat is er al?

Het ‘dan gevoel’ geeft dus maar weinig voldoening. Ja, heel even op het moment wellicht, maar op langer termijn dus niet. En het geeft ook nog stress, doordat je denkt in tekorten.  Want het is immers nog niet aanwezig of bereikt. Heel eerlijk, zo wil je niet leven toch?! Ik niet in ieder geval. Kortom, ik wilde ervan af, van die ‘als-dan’ zinnetjes. Geen idee nog hoe ik dat moest doen, maar ik wist wel dat ik mezelf een fijner leven gunde en meer (in het) NU wilde leven. Ik stelde mezelf de vraag: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik ga genieten van wat er al is?’ Ik wist toen nog niet dat dit de basis is van mindfulness. Van een mindful leven.

Hoe dan?

Als ervaringsdeskundige op gebied van burn-out, weet ik als geen ander hoe je alle signalen die je krijgt (van binnen en buiten) heel makkelijk kunt negeren en ‘gewoon’ doorgaat. Tijdens en na mijn laatste burn-out ben ik me meer en meer gaan verdiepen in mindfulness, yoga en NLP. Eigenlijk niet los van elkaar te zien voor mij. Naar binnen keren door te luisteren, te voelen, te reflecteren, te oefenen. Ik ging ermee aan de slag. En als je hiermee aan de slag gaat, dan verandert je kijk op het leven, op anderen, je omgeving. Nieuwe mensen trek je aan in je leven en een natuurlijke verschuiving vindt er plaats.

Wake-up call

En toch moest ik vorig jaar goed ziek worden om het echt allemaal goed te zien, te voelen, te doorleven. Ik was 2 weken compleet van de kaart, longontsteking, kapot, moe. Het was al de zoveelste waarschuwing die ik kreeg. Eerdere signalen wilde ik stiekem toch niet helemaal zien en zeker niet geheel voelen. Alles in me zei: ‘Stop nou echt met haasten, stop met aan alles voorbijgaan, stop.’

Ik wist het, ik voelde het, dit had ik nodig om te beseffen wat ik aan het doen was. Door te luisteren naar mijn gevoel, mijn intuïtie, mijn hart. Wat is de reden van deze haast? Wat houdt me tegen om niet vol te gaan voor een rustig leven vol vertrouwen, liefde en geluk. Wat houdt me tegen om van mezelf te houden? En te leven in het NU. Te genieten van de dingen die er al wel zijn en stil te staan bij het fijne gevoel, mijn gevoel wat er al is. Het is er al!

Dankbaarheid

Vanaf dat moment ben ik elke dag tijd gaan inplannen om te schrijven in mijn ‘dankbaarheidsboekje’. Het werkt echt! Wat is er nu waar ik dankbaar voor ben? Waar ben ik blij mee? Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Met daarna een korte beschrijving van de dag en ik geef de dag een cijfer. Ik sta weer even stil bij alles wat ik heb en heb bereikt. Mijn fijne partner, gezonde kinderen, een fijn thuis, ons heerlijke huis in Arnhem, de lieve mensen om me heen, mijn bedrijf… Het effect is dat ik veel positiever in het leven sta, want ik zie wat er daadwerkelijk allemaal wél is! Ik accepteer daarmee mezelf en mijn omgeving. Ik leef niet in de toekomst, maar juist in het hier en nu. Een leven op basis van vertrouwen en geloof. Geloof in mezelf, in mijn kracht.

Dromen over de toekomst

Betekent dit dat ik geen dromen meer heb? Nee absoluut niet! Uiteraard is het heerlijk om te dromen over de toekomst. Deze te visualiseren en uiteindelijk ook te manifesteren. Maar niet met het idee en gevoel erachter dat je het nu niet hebt en dat je leven dan verandert, zoekende naar het gevoel van nu ontbreekt. Het is al goed. Je bent er al. Dat vind ik denk ik wel het mooiste inzicht die ik heb verkregen tot nu toe.

Het proces nu en waar je heen wilt is juist zo heerlijk. En ja ook moeilijk, lastig en soms gewoon enorm klote. Maar zo enorm waardevol om jezelf deze inzichten te geven en je te laten inspireren door het leven. Door de dingen die je overkomen en het feit dat je altijd een keuze hebt. Door te kiezen hoe je ermee omgaat. Hoe je jezelf neerzet, wie je bent, wie je wilt zijn en wat je wilt uitdragen. De keuze is aan jou!

PSTVTY Mindful Wandelcoaching

En dat is precies de reden waardoor ik PSTVTY mindful wandelcoaching ben gestart. Het verder uitdragen van mijn levensvisie en -missie. Door mindful workshops te organiseren, mijn coachees te begeleiden naar een mindful leven. De inzichten komen vanzelf. Soms direct, soms later, maar ze komen. Wat nodig is: vertrouwen, verbinding, stilstaan en genieten. Je bent er al. Helemaal.

Liefs,
Wendy